Снимките ми не са достатъчно остри?

Често срещам този въпрос и то не само към мен. Или пък:

Твойта снимка как е по остра от мойта!?!?

а защо не

Този обектив не е остър, ще си купя онзи!

или пък

Тоя китак за нищо не става, продавам го и ся кат взема таз 35ца найш ко боке и острота има!

Отговорът не е еднозначен, но истината е, че чуждата кокошка – патка. Много пъти хич не искам да отговарям, та за това и реших да напиша няколко реда на кирилица по този въпрос. Дали са верни на 100% не знам, но при мен помагат.

1. Снимам в RAW

Има огромна разлика от това да пуснете процесора на камерата да обработва снимките ви и вие самите да контролирате този процес. Ако искате да извлечете максимума от камерата, винаги снимайте в некомпенсиран формат. JPG сам по себе си е компресия на изображения, което предразполага към загуба на качество.

Сравнение между RAW файл и JPG

Сравнение между RAW фаил и JPG

В случай, че не искате да снимате в RAW формат / поради каквато и да е безумна причина различна от фоторепортерство / винаги можете да увеличите настройката на “Sharpness” от камерата ви. Това пак не гарантира максимална острота на кадъра ви.

2. Използвам статив при ниски скорости

Често пъти остротата ви се нарушава, защото снимате на прекалено ниска скорост. Не виждам проблем да си носите статив с вас. Има изключително малки, леки и компактни. Стативът значително подобрява остротата на снимките ви! Запомнете го!

3 Обективи

Да, твърдите обективи са ПО-остри, ПО-коригирани, с ПО-добро цветопредаване и ПО-скъпи. Това последното не е точно така, защото всички марки имат 50мм f/1.8 за ~ 200лв. Обаче всички обективи от ниските класове снимат сходно остро на бленда 8! Има разлики, които се забелязват в определени моменти, но това разбира се е нормално. Трябва да отбележа, че всички кадри са от RAW с еднакви настройки на острота в Adobe Camera Raw и са 100% отсечки.

Сравняване на остротата на различни обективи Nikkor 18-55 f3.5-5.6G VR Nikkor 35mm f/1.8G Nikkor 50mm f/1.8D

Сравняване на остротата на различни обективи Nikkor 18-55 f3.5-5.6G VR Nikkor 35mm f/1.8G Nikkor 50mm f/1.8D

Ясно се вижда, че тези 3 обектива нямат особено голяма разлика в остротата си. В крайна сметка се оказва, че обективи в един и същ ценови клас на ф8 или сходна бленда снимат еднакво остро. Т.е., за да имате по-остро изображение ще трябва да имaте на същото фокусно разстояние по-висок ценови клас обектив! В противен случай, дали снимам с Nikkor 18-55mm f3.5-5.6 или Nikkor 35mm 1.8G, или Nikkor 50mm 1.8D няма да има осезаема разлика в остротата, при ползване на бленди от 5.6 до 9. Абсолютно същото важи и за другите марки апарати и обективи. Не се подлъгвайте. Цената определя остротата и не само нея.

Не така стои ситуацията при отворена бленда, но това произлиза от спецификата на изработката на обективите. Въпреки това граничните зони никога не са толкова остри, колкото ако затворите с 2 бленди обектива. Т.е. ако снимате с 50мм обектив с максимално отворена бленда 1.8, то ще получите значително по-остро изображение при бленда 2, 2.5, 2.8. За това ви съветвам ако искате по-остри изображения да снимате на по затворени бленди.

Сравнение на блендите на един обектив

Сравнение на блендите на един обектив

4 Мегапиксели?

И пък …

Ауу Никон имат апарат с 36mpx, пък Канон нямат.

Твойта камера колко мегапиксела е?

любимото ми

Еее, че той телефонът ми има повече мегапиксели!

Всъщност Mpx и остротата до някъде си зависят. Причината е ,че на един и същи размер сензор производителите трябва да разположат различен брой пиксели. Ако приемем че на 35мм(Full frame или по известен като лайка формат) трябва да разположим 4000×3000 px, то лесно можем да сметнем размера, който може да има един пиксел – 8,75 микро метра или микрона. Сега да вземем същата резолюция и да я поберем в 24мм (ASC-P, crop или там както му викате по вашия край) сензор размер на пиксела става – 6 микро метра. И това са 12Mpx, ако искаме да поберем 24Mpx както примерно е Nikon D7100 или 20Mpx за Canon 7D Mark II сметките излизат респективно по 4 и ~ 4,38. Защо смятам това? Защото стъклата също имат резолюция и тя е различна за различните класове обективи и варира от 80 линии на мм до 160 линии на мм. С риск да бъда прокълнат, че това не е съвсем вярно казвам така – Това го приемаме просто за по-лесно обяснение. Нещата са мааалко по сложни. За това има едни MTF диаграми от производителите за всеки един обектив и там всеки, който се интересува може да получи информация. Какво значи тази резолюция на обектива – това е способността му да отдели 2 малки точки да се виждат като 2 точки а не като 1 петно. И ако вашата камера има прекалено много mpx а вашия обектив твърде малко линии на мм ще получите заснетия обекта по-размазан. И обратното ако обективът ви има достатъчно линии на мм за за размера на пискелите на вашата камера то изображението ще е по-ясно (остро). За това и при мен всички снимки изглеждат една идея по остри защото моята камера има “едва” 12Mpx, които всъщност са достатъчни за почти всякаква работа!

Тест на остротата на различни камери спрямо мегапикселите им

Тест на остротата на различни камери спрямо мегапикселите им

Разбира се, тези неща се вземат под внимание от производителите и за това апаратите с висока резолюция често нямат т.н. Low Pass Fiter, но това довежда до други проблеми.

5 RAW convertor

Разбира се, че има и значение с какво си обработвате кадрите. Ако искате да изстискате максимално доброто качество от тях, включително и метод за изостряне е добре да ползвате поне за първоначална обработка съответния софтуер на съответната марка. Ако използвате различен raw convertor пак може да използвате съответното меню за изостряне на изображенията си по различни методи и алгоритми.

Shapr menu from RAW convertor

Shapr menu from RAW convertor

6 Допълнително изостряне

Лично аз ви съветвам да НЕ изостряте допълнително кадрите си. Аз лично не го правя. Когато намалите изображението от пълния му формат до малък размер за уеб то по естествен път си повишава остротата. Разбира се, това не е достатъчно за бръсначо-маниаците, затова ще предложа няколко техники как да направите снимките толкова остри, така че зрителят да се пореже на тях.

Вземаме някоя снимка от кофти обектив, такъв мек (ама не увиснало мек, а като изображение) и я намаляваме до 1280px, за мен лично е достатъчно остра!

Изостряне чрез намаляване на изображението

Изостряне чрез намаляване на изображението

Но не и за острофеновете. За това докато сте във Photoshop
> Ctrl + J (duplicate current layer)
> Filter > Smart Sharp

Тука резултатите може да варират от леко изостряне до изгърбване на всички артефакти в изображението

Остра кокошка

Остра кокошка

По прецизния метод за мен е
> Ctrl + J (duplicate current layer)
> Filter > Other > Hight Pass > from 0.5 to 1.5 px
> Промяна на слоя от Normal то Soft Light или Overlay и намаляна на Opacity на слоя

По прецизно остра кокошка

По прецизно остра кокошка

Може и зонално да изостряте посредством маски на горния слой. Това определено е ползван от мен метод за изостряне на определени участъци от изображенията.

Зонално изостряне на Фотошоп

Зонално изостряне на Фотошоп

Съществуват plugins (ще го напиша на кирилица – приставки) за Фотошоп като Sharpener Pro на Nik Software, които значително могат да изгърбят остротата на вашето изображение и да успеете да се порежете успешно на него.

За край на така или иначе дългата статия мога да кажа, че остротата не е най-важният елемент в един кадър, въпреки че бях отправил този въпрос към един от нашите известни портретисти, който каза, че е от значително качество .. но може би защото представяше една определена марка обективи. И да остротата на снимката ви зависи от обектива, но най-вече от ЗАУ-то. Аз рядко си позволявам да добавям какъвто и да е sharpen на кадрите си. Каквото е дал обектива и камерата – това е. Важното е да имате кадър!

Снимките мьи са много по-остри от снимките тьи!