Кога Пламен има имен ден и какво се празнува?

Направо не знам от къде да започна да пиша тази статия, тя ще излезе доста дълга, но ще се опитам да направя резюме на всичко. Първото важно нещо е онова условие, което приемаме за истинност:

“Пише го в интернет, значи е вярно!”

Може би източникът на информация, на който лично аз най-много вярвам, а може би и той не е сигурен, е wikipedia. Не знам дали има значение дали е на хартия или в дигитален формат. Енциклопедиите от едно време бяха за мен същият източник на информация. Нешънъл джеографик като е напечатано 100% истина ли е? Вероятно ако е, и електронно издание би било.

Значение

От къде идва името Пламен – от “пламък” или от “пламенен”. Пламен е ново българско мъжко лично име от славянски произход, което има сходно значение със славянското Огнян [Огнен] – свързано е с култа към огнените божества.  Т.е. следва да видим огнени светци и божества, към които има култ в религията. Е, за България е християнството, което идва с Покръстването от Борис I  [865г.], което се налага посредством ред тематични методи за налагане на “истинска” вяра. Заедно с нея идва и култът към светците. Интересно е да се направи един разбор кой след кой е. Постарал съм се да ги събера, анализирам и преценя кой би паснал най-добре като празник според мен. Е, ясно е, че ако си търсим повод за пиене – и днес е такъв!

Ако пуснем в Google търсене за “пламен имен ден” веднага излизат не един, не два, а направо 4 дни. [Няма шанс да не почерпя нали 🙂 ]

8 ноември – Архангелов ден – неопределено от кога датира

6 Февруари – св. Фотий  –  9ти век

2 Януари – Св. Силвестър – 3ти век

20 Декември Игнажден – св. Св. Игнатий Богоносец – 1ви век [приет в България с Покръстването – 8ми век]

Подредил съм ги по датировки от най-младия към най-стария светия.

Архангелов ден

Това е най-титаничният може би покровител от всички светии. Св. Архангел Михаил има бая задължения. В православната именна традиция няма друг божи хранител с толкова много длъжности: „вожд на небесните сили“, „борец против духовете на тъмнината“, „защитник на християните от дявола“, „предводител на христовите армии срещу езичниците“, „пазител на нашите души“ и „душевадец“.  Архангел Михаил е доста универсален, с начало от гръцката митология и съществува само в Юдаизма, Християнството [дори и сцепено от Фотий], Исляма или всички аврамични религии. Общо взето, ако сте поклонник на него няма да сбъркате, той е като универсален боец и няма опасност да ви обезглавят/обесят/убият с камъни [щот Будизмът не го изповядва това за неверниците за разлика от предходните].

Снимка на Архангел Михаил от "Света София", Истанмбул или Църква на светата Премъдрост Божия .

Снимка на Архангел Михаил от “Света София”, Истанбул или Църква на светата Премъдрост Божия .

Всичко хубаво, нямам против да ме отъждествяват с толкова силен Божи хранител, но от етимологична гледна точка, освен огнения меч, с който е изобразяван по иконите, аз лично не откривам връзка с Пламен / Огнян… Освен ако притежателите на тези имена не са душевадци. Освен това, не съм много сигурен,  че по принцип е много уместно празнуването на какъвто и да е имен ден при почитането на мъртвите, но в различните народи има различни ритуали.

Св. Фотий

Или Фотий I Константинополски – арменец по произход, незаконно провъзгласен за константинополски патриарх, който се противопоставя на римския папа и разцепва църквата на две. Великата схизма През 1054 г.  Етимология на гръцкото по произход име е, че то прозлиза от светлина –  φωτός.  От там и идва наименованието на елементарната частица – фотон.

В този ред на мисли, единственото свързано нещо с Пламен / Огнян е, че огънят в древността е ползван за осветление, не само като източник на топлина. Има логика, но не бих се причислил към разцепниците на неща или към незаконните провъзгласи, въпреки наличието на дързост до някъде в мен. Нито пък бих искал да светя на някой, особено на имения си ден. :)))

Св. Силвестър

Този папа, който е един от най-дълго управляващите, управлявал през 3-ти век. Името му се свързва с Константиновия дар, което май се оказва невярно и май този дар датира от 9-ти век. Истината е някъде там, според Скъли и Мълдър, така че всичко е наред. Друг е въпросът, че горният е отхвърлил този и го е анатемосал, та има нещо като параграф 22.

От гледна точка на имениците “silvestris” означава “wooded” [горист, от гората] или “wild” [див]. Сега, вярно е, че съм див … горски беК може би, или нещо подобно, или както викаше мама “Хванат от гората”, но не ми се струва основателна причина за моя имен ден. Вярно, огънят гори гората .. но пак нещо не ми се връзва. Може аз да не разбирам, но като говорим за огън идва ред на

Игнажден – Св.  Игнатий Богоносец

Празникът се свързва със зимното слънцестоене и се смята за началото на новата година. Нарича се още Млада година, Нов ден, Млад месец, Полаз или Полазовден. Реално е отбелязван преди покръстването на България на 21 декември, но след това към него е „прикрепен“ християнския Св. Игнатий и празникът е преименуван в Игнажден и е преместен на 20 декември.

Най-характерен за празника е обичаят „полазване“. От това кой ще влезе пръв в къщата на Игнажден се гадае каква ще бъде и следващата година. Ако „сполезът“ е добър, то и в къщата през цялата година ще има благоденствие и успех във всичко.

Когато сполазникът влезе в двора, той поздравява с новата година и преди да влезе в къщата взима от дръвника някоя пръчка. С нея разбърква огнището и пожелава: „Колко искрици, толкова яренца (агънца, теленца, кончета …)“.

На места, освен първия влязал в къщата, стопаните слагат въглен на прага (без да излизат, че влизаме в друга условност) и чакат да видят дали ще се изпепели.  Спирам да цитирам wikipedia и започвам да разглеждам неща от етимологична гледна точка, този народен празник и църковен реално имат най-много загатнато в себе си за култ към огъня, който вече многократно е в основата на имената Пламен / Огнян и производни.

Склонен съм да ВЯРВАМ, че имам имен ден точно на този ден, реално от всички изброени. 

На този ден се отбелязва култа към огъня, очевидно е, че този култ е един от най-старите и почитани култове. И тук “пламък”, “огън” някак пряко сочат като наименование към този култ, та аз считам, че за България това е може би единствения смислен празник за отбелязване на именият  МИ ден. Очевидно, ако случайно се откажа от този, имам винаги един Универсален ден като 8-ми Ноември, там има толкова много имена, вземам да си мисля, че бая хора са душевадци, но не в същия смисъл на думата.  Реално аз доста години от моя живот не съм празнувал имен ден, но напоследък зачестя “честитенето” от най-различни, любознателни хора, четящи Интернета, които твърдят, че имам.

Заповядайте! НА ИМЕН ДЕН НЕ СЕ КАНИ! Ще почерпя с удоволствие 😉 

Това с каненето се оказва интересно, очевидно никой не е ходил никога неканен никъде [или поне онези 5 странци от резултати в Google], но и на никой не са му идвали гости никога неканени…. Т.е. нещата започват да придобиват тотална безсмислица, традиционно погледнато, явно някога преди 200 или 600 години хората са празнували празника  по съвсем различен начин [очевидно някак] и от тогава е останал изразът.  Аз бих добавил, че те канените не идват … а какво остава за не канените. Дано да съм внесъл малко “Светлина” от “Пламък” в честванията на тези празници и по-специално огнените такива.

П.П. ще ви почерпя и без да имам имен ден, заповядайте! 😀
Източници : www.wikipedia.com , www.etymonline.com , www.google.com