3-ти Март 2012

Една хубава разходка до старата столица на България и назад. Събота 9 сутринта на линия, с пълна екипировка, до колкото може да се каже, че е екипировка 1 статив с апарат и 3 обектив. Но с надеждата да снимам и портрети подбрах и някоя друга екстра за това. Е имах и тази чест но по-късно.

ZZTop о да, знам че не е в мой стил, но беше много добро пътуване под звуците на  ” ТИРаджите”  както обичам определям точно този стил музика.

 

В този ден на годината доста хора посещават Велико Търново, та доста от хотелите, ако не и на 90% са заети, и понеже бяхме доста голяма група хора успях да намеря място “чак” в Арбанаси. Казвам го така защото там е не по малко хубаво, а и дори напротив доста предпочитанo място, и има също толкова много хотели и къщички.

 

Арбанаси

Арбанаси

И докатo се наканим стана 5 и докато някой от нас пътуваха за Търново през Шипка, и прохода бе затворен до обяд и се наложи да пътуват цял ден, други хапваха гладно разни вкусотии в центъра на града до така известното място за срещи пощата. За мой късмет, и всеобщо нещастие, времето бе доста интересно и ако до обяд нямаше и грам облак на небето то в 5:30 не стояха така нещата. Но както се казва “Няма нищо по хубаво от лошото време” “стига да не вали” бих добавил аз!

Паметника "Майка България"

Паметника "Майка България"

Сградата на пощата

Сградата на пощата

И докато бързахме да стигнем по рано Царевец за да видим къде най-удобно ще можем да разпънем стативите си Владо много искаше да направи 1 кадър от една от 2те тераси по пътя, за тези които не са ходили (силно се съмнявам, че има такива те са в дясно по пътя за стария град) та от единствения кадър който направих излезе всъщност КАДЪРА от цялото пътуване и то благодарение на облаците и чуденето дали да вали или да не вали. Както обичам да казвам за пейзажите просто си бил на правилното място в правилното време.

Велико Търново

Велико Търново

Да стигнахме в 7 на площада пред Царевец и започнахме да търсим подходящото място, смених 1-2 места накрая намерих нещо като тераса, и разпънах статива там и зачаках кротко да стане 8ч. Кротко, кротко колко да е кротко. В 7:55 излезе една госпожа от магазинчето зад мене и започна яростно да ми се кара, че аз съм бил навлязъл в частна собственост и как съм се бил осмелил да … СТОЯ вътре (ОТВЪН) след крадко обяснение от наша страна явно разбра въпросната госпожа, че пари няма да изкара и се прибра да продава така скъпоценните сувенири и да се бори за насъщния още по настървено. В 8ч. започна така известното шоу “Звук и светлина“.

 

Царевец - Дежурно осветление

Царевец - Дежурно осветление

Звук и светлина

Звук и светлина

Звук и светлина в лилаво

Звук и светлина в лилаво

Звук и светлина

Звук и светлина

Звук и светлина

Звук и светлина

Е в 8:10 по време на представлението, обикновено хората не вдигат шум все пак е ЗВУК и светлина, въпросната мила дама започна да ни се кара отново, и да ни гони от въпросната “частна” собственост. Тука е редно да спомена, че самото представление е с продължителност 17мин, т.е. не можа да ни изтрае въпросните мин и започна да ни се кара. И нека да ви покажа въпросната частна  собственост в която навлязохме и нарушихме  грубо Конституцията на България, и извършихме престъпно деяние което се наказва от закона с нашето СТОЕНЕ на “терасата” в крайна сметка.

Поредната човешка лакомия

Поредната човешка лакомия

Когато увеличите кадъра (специално е качен на 10Мpx ) ще видите въпросната тераса която в последствие разбрахме, че е издигната на 20м от земята за да може да бъде част от площада пред Царевец, а въпросната дама и господин са направили магазин на покрива на къщата и са съединили плочата с площада. И разбрахме също че са на ръба на закона, както явно бяхме и ние понеже “частната” им собственост не беше обозначена. Всяко ходене носи всякакви емоции, да спрем до тук. Не е наша работа кой колко е завзел от Царевец. Надявам се да направи забележка и на Президента, когато и се пречка с неговата сцена и пречи на туристите да си купуват сувенири.

Да се върнем към нашето пътуване и засядането на маса, тука няма да показвам кадри твърде тривиални са. Но за сметка на това на другия ден последва и разход из самия Царевец, добре е да знаете, че входа е скромните 6лв и 2лв за учащи и пенсионери.

 

Царевец - Св. Възнесение Господне

Царевец - Св. Възнесение Господне

Царевец – Св. Възнесение Господне”

Възстановяването на Патриаршеската църква бе извършено въз основа на данните от археологическите проучвания и сведенията от средновековните документи (карти, миниатюри) и след общественото обсъждане на направените на място макети.

Декоративно-художественото оформяне на интериора на Патриаршеската църква е дело на художника Теофан Сокеров. Тъй като Патриаршеската църква е пълна реконструкция, тя не е стенописана по църковния канон. Църквата представлява храм паметник, в който чрез средствата на съвременното монументално изкуство – мащабни фигурни композиции, художникът проследява възхода на политическото и културното развитие на средновековната българска държава. Особена роля за емоционалното възприемане на стенописите и цялостната атмосфера в интериора на Патриаршеската църква играят специалното осветление и озвучаване.

Реализацията на стенописите е дело освен на художника Теофан Сокеров и на неговите помощници художниците Иван Иванов, Иван Василев, Кольо Йончев и Найден Найденов.

 

Царевец - Св. Възнесение Господне

Царевец - Св. Възнесение Господне

Та общо взето така приключи пътуването, направих и няколко портрета на това място, но тях предполагам че или във FB или в някоя друга секция ще видите. Е вдигнаха ни колите защото НЕ бяхме спрели на тротоара, но вече не може да ни изуми нищо, все пак сме в страната на Неограничените Възможности България.