Bokeh? Боке? Буке? Дефокус?

Много любима тема на всички фетишисти на светлосилни обективи. Но какво значи всъщност този термин /ˈboʊkɛ/, /ˈboʊkeɪ/ или /ˈboʊkə/. Това е

Начина, по който обектива представя ярките точки извън полето на фокус

Nikkor 50mm bokeh

Nikkor 50mm bokeh

Тази характеристика на всеки един обектив зависи от формата на “блендата” и хроматичните аберации. Има обективи, които са конструирани да показват тези де-фокусни точни по приятни за окото. Като разбира се не се появява само в светлите участъци на кадъра а и в тъмните, просто в светлите е по-видим. Това обаче е термин, който описва само вида на де-фокусните точки и няма нищо общо с термина де-фокус! Всъщност на английски терминът е out of focus, а термина за фокус е DOF (depth of field) или дълбочина на фокусното поле. Това е мястото, в което ако обектът бъде разположен всичко пред него и зад него ще бъде на де-фокус / не фокус/извън фокус/.

Визуално обяснение на дълбочината на фокусното поле - снимка Wikipedia

Има обективи, които могат да контролират bokeh ефекта.
Например Nikkor 105 mm DC и Nikkor 135mm f/2 DC – DC абревиатурата означава “контрол над де-фокуса”

След като изяснихме някои основни грешки, които допуснат много хора нека да поговорим малко за дефокуса.

Дефокус

От какво се определя дефокуса или с други думи казано от какво зависи това колко ще ви е размазан фона зад обекта? От следните параметри

– фокусното разстояние на обектива
– разстоянието от фокалната равнина до обекта /от апарата до обекта/
– относителния отвор / блендата/ апертура /
– разстоянието на фона до обекта

Забележете, че НЕ зависи от размера на регистриращото устройство за изображение РУИ /матрица, филм …/

И ако приемем, че имаме фокусно разстояние от 50мм /толкова обичано от виски/ и апертура 2.8 и приемем, че няма да променяме тези условия. То останаха само 2 условия, от които зависи това колко е омазан фона зад обекта ни – разстоянието до него и разстоянието от него до фона.

Nikkor 50mm f/1.8 D @ f2.8

Nikkor 50mm f/1.8 D @ f2.8

Nikkor 50mm f/1.8 D @ f2.8

Nikkor 50mm f/1.8 D @ f2.8

Когато променяме разстоянието до обекта без да променяме разстоянието на фона се променя и дефокуса. Следователно, ако искаме да постигнем по-голямо “размазване” за фон трябва да сме по близко до обекта. И обратното.

Следователно, за да постигнем по-голяма мацаница отзад, трябва да сме по-близко отпред !

Ако искаме да имитираме дефокус на камери с по-големи РУИ, просто е необходимо да снимаме от същото разстояние, от което бихме снимали с камерата с по-голямо РУИ.

Обобщение – колкото по-близко сте до обекта и колкото по-дълго ви е фокусното разстояние на обектива, толкова по-голям ви е дефокуса. Блендата ви е второстепенен фактор като роля за дефокус. Тя е първостепенен фактор за bokeh ефекта!